Press Page

 

Press

Energy Saves unika värmepumpssystem testas i prisvinnande HSB Living Lab

I forskningsarenan HSB Living Lab, som nyligen tilldelas World in Property Award, testas nya innovationer för att utveckla framtidens hållbara boende. Fler än 100 forsknings- och utvecklingsprojekt har startats sedan 2016. Bland annat test av nya och effektiva energitekniska lösningar i projektet Innovative Energy Management, som är ett samverkansprojekt som drivs av bland annat Chalmers och Göteborg Energi.

Innovative Energy Management vill undersöka vilken påverkan ett innovativt energistyrsystem kan ha på en byggnads flexibilitet och energianvändning. Energy Save är en del av detta projekt och i huset har man installerat NordFlex-systemet som balanserar energiflöden av el och värme med moderna styrsystem som också reglerar lagringen av energi i multitankar.

– HSB Living Lab är en perfekt samverkansmiljö för att testa den här typen av smarta energisystem som ligger i framkant. Förhoppningen är att hitta framtidens lösningar kring hur man bäst effektiviserar energianvändningen i fastigheter, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

– Systemet ger viktiga förbättringar, ekonomiskt och miljömässigt för fastighetsägaren, men även fördelar för energileverantörerna, säger Torbjörn Assarsson, VD för ES Systems AB, Energy Saves verksamhet inom fastighetssystem.

I det övergripande projektet Innovative Energy Management jobbar man med energikällor som värmepumpar och tankar för värmelagring, och man har tillgång till solceller och lagring av energi i batterier i fastigheten. All energi samverkar sedan i systemet, vilket innebär att system och maskiner kan sättas igång just när de behövs – genom de prognoser av användningen som görs kontinuerligt.

HSB Living Lab ligger på Chalmersområdet i Göteborg och är en världsunik forskningsarena som genom samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens hållbara boende. HSB Living Lab drivs tillsammans med 12 samarbetspartners för att skapa en samverkansarena för ny kunskap med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. HSB Living Lab tilldelades nyligen World in Property Award som delas ut till ett projekt som gjort ett extraordinärt avtryck på den svenska fastighetsmarknaden.

För mer information:

Torbjörn Assarsson, VD, ES Systems AB, ta@energysave.se +46 (0)70 358 31 10

Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig, HSB Göteborg, Jens.Holmberg@hsb.se, 010-442 21 40

 

Newsletters

2020-03-20

Announcement from Energy Save COVID-19
Scandinavian design
Our energy solutions are designed in Scandinavia with top class power and efficiency.
Top quality for the nordic climate
Our products meet the high nordic
requirements for functionality and power
even at extreme outdoor temperatures.
Safe installation & service
Complete delivery and installation.
New integration possibillities
Our systems enable integration with your other heat sources.
Green clean tech with massive savings
The importance of heat pumps are steadily increasing in energy conversion in Europe and around the world.
The technical solution, investment and saving
Your chance to easily create a better property transaction.