Press

Energy Saves unika värmepumpssystem testas i prisvinnande HSB Living Lab

13 feb 2020 09:48

 

Systemet är utvecklat och installerat av Energy Save och skapar ett effektivt, hållbart och flexibelt värmesystem. Det är baserat på ES NordFlex luft/vatten värmepumpsystem, som anpassats för att optimera fastighetens användning av el och värme. Det ger den flexibilitet som krävs av den moderna el- och värmemarknaden och öppnar för smarta integrerade systemlösningar mellan flera energibärare.

I forskningsarenan HSB Living Lab, som nyligen tilldelas World in Property Award, testas nya innovationer för att utveckla framtidens hållbara boende. Fler än 100 forsknings- och utvecklingsprojekt har startats sedan 2016. Bland annat test av nya och effektiva energitekniska lösningar i projektet Innovative Energy Management, som är ett samverkansprojekt som drivs av bland annat Chalmers och Göteborg Energi.

Innovative Energy Management vill undersöka vilken påverkan ett innovativt energistyrsystem kan ha på en byggnads flexibilitet och energianvändning. Energy Save är en del av detta projekt och i huset har man installerat NordFlex-systemet som balanserar energiflöden av el och värme med moderna styrsystem som också reglerar lagringen av energi i multitankar.

– HSB Living Lab är en perfekt samverkansmiljö för att testa den här typen av smarta energisystem som ligger i framkant. Förhoppningen är att hitta framtidens lösningar kring hur man bäst effektiviserar energianvändningen i fastigheter, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

– Systemet ger viktiga förbättringar, ekonomiskt och miljömässigt för fastighetsägaren, men även fördelar för energileverantörerna, säger Torbjörn Assarsson, VD för ES Systems AB, Energy Saves verksamhet inom fastighetssystem.

I det övergripande projektet Innovative Energy Management jobbar man med energikällor som värmepumpar och tankar för värmelagring, och man har tillgång till solceller och lagring av energi i batterier i fastigheten. All energi samverkar sedan i systemet, vilket innebär att system och maskiner kan sättas igång just när de behövs – genom de prognoser av användningen som görs kontinuerligt.

HSB Living Lab ligger på Chalmersområdet i Göteborg och är en världsunik forskningsarena som genom samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens hållbara boende. HSB Living Lab drivs tillsammans med 12 samarbetspartners för att skapa en samverkansarena för ny kunskap med fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. HSB Living Lab tilldelades nyligen World in Property Award som delas ut till ett projekt som gjort ett extraordinärt avtryck på den svenska fastighetsmarknaden.

För mer information:

Torbjörn Assarsson, VD, ES Systems AB, ta@energysave.se +46 (0)70 358 31 10

Jens Holmberg, PR- och kommunikationsansvarig, HSB Göteborg, Jens.Holmberg@hsb.se, 010-442 21 40

 

 

Nedladdningar

  Skandinavisk design
  Våra energilösningar är designade i skandinaven med hög effektivitet. Detaljerna i rostfritt och den diskreta färgsättningen harmonierar med en stilren skandinavisk design.
  Utvecklat i Skandinavien för en global marknad
  Systemets komponenter kommer från några av de mest välrenommerade europeiska producenterna – Grundfos, Swep, Sika, Carel och Panaso­nic. För självklart är insidan lika viktig som utsidan.
  Enkel och effektiv installation
  Tillsammans med våra samarbetspartners har vi skapat ett komplett system som innehåller mer än värmepumpar och styrning. Systemet består även av enkla, men kompletta, flödesbilder och verktyg för att beräkna hur mycket värmepumpseffekt som behövs samt hur systemet inom ramen för den befintliga styrningens många möjligheter kan konfigureras för att möta önskade behov av värme, tappvatten och kyla.
  Nya integrations möjligheter
  Våra system är kompatibelt med alla typer av tillsatsvärmekällor, t ex fjärrvärme, el, olja och olika former av fastbränslen. Fjärrvärme kan användas som tillsatsvärmekälla utan förhöjd rumstemperatur.
  Green clean tech med stora besparingar
  Värmepumparnas betydelse för energiomställningen ökar stadigt både i Europa och övriga världen.
  Den tekniska lösningen, investeringen och besparingen.
  Möjliggör bättre och grönare fastighetstransaktioner